Акция на язовир Горни Дъбник и язовир Ястребино

Дата на публикуване: 11.01.2022
Последна актуализация: 11.01.2022

      След извършен обход и проверка по бреговете на язовир Горни Дъбник, служители на РК Плевен забелязват добре укрит в растителността лек автомобил. Наблюдението продължило с термокамера и в хода на наблюдението във водите на язовира е установено лице с лодка, което залага мрежени риболовни уреди във водите на язовира. По-късно на брега е засечено и друго лице, в близост до скрития автомобил. Самоличността на бракониерите е установена. При залавянето на нарушителите, в багажното отделение са намерени  мрежи с улов в тях на риба от вида бяла риба, бабушка и платика с общо тегло 15,220 кг. Нарушителите са добре познати на служителите на ИАРА и многократно са им издавани наказателни постановления. По случая тече полицейско разследване и детайлна проверка в Районна прокуратура - гр. Плевен. Съставени са АУАН за нарушаване разпоредбите на ЗРА. Уредите са иззети, а рибата е освободена и върната обратно във водата.

       При друга проверка на язовир Ястребино, инспектор от РК Търговище, съвместно с представители на ЦРОО, са наблюдавани нарушители на Закона за рибарство и аквакултури и след сигнализиране и искане за съдействие от РПУ гр. Омуртаг е спрян лек автомобил, в който са открити 200 м хрилни мрежи с пресен улов на риба от вида шаран, сулка и каракуда с общо тегло 96 кг. Живата риба е върната обратно във водата на язовира, останалата е дарена на църквата в гр. Търговище. Нарушителите са задържани. Оброзувано е досъдебно производство. 

       ИАРА изказва благодарност на представителите на ЦРОО, взели участие в акцията и за съдействието и проявения професионализъм на служителите на МВР.