От 2013 година ще се разреши нощния риболов в шест водоема в страната и в определени участъци на река Дунав

София, 27 октомври 2012 г. – Директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов, зам.-директорът по риболовния контрол д-р Кирил Делев и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев се срещнаха в Русе с представители на риболовни сдружения, клубове по спортен риболов и любители риболовци от района. На срещата се обсъдиха прилагането на промените в Закона за рибарството и аквакултурите, възможностите за извършване на нощен риболов и контрола на ИАРА в региона.

Участниците в срещата се обединиха около предложението през 2013 г. да стартира пилотен проект за разрешаване на нощен риболов в 6 вътрешни водоема в страната и в определени участъци от река Дунав. Идеята е 3 от водоемите да са в Северна България и 3 в Южна, като за периода от 1 юни до 1 ноември да е разрешен нощния риболов. За река Дунав, предложението е нощен риболов да се извършва в осветените части на градовете – Силистра, Русе, Свищов, Видин, Оряхово, Никопол и Лом през периода от 1 юни до 1 декември.

До края на годината ИАРА и представители на любителите риболовци трябва да определят 6-те водоема в страната, както и точните участъци по река Дунав от км. до км. в които ще може да се извършва нощен риболов, за да може предложението да се внесе за одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните и от 2013 г. да влезе в сила експерименталния проект за извършване на нощен риболов.

Представители на риболовен клуб “Мач Тийм” – Русе, които бяха инициатори на подписка за разрешаване на нощния риболов, заявиха по време на срещата, че са доволни от постигнатото споразумение и призовават всички риболовци да спазват изискванията на Закона за рибарството и аквакултурите, за да може експерименталния вариант за разрешаване на нощния риболов в определени водоеми и по река Дунав да се превърне в нещо постоянно. 

По време на срещата се обсъди и контролната дейност на ИАРА, като риболовците бяха критични към дейността на определени териториални сектори на агенцията. Изпълнителният директор д-р Драгомир Господинов заяви, че приема критиките на риболовците и в секторите, които не са показали резултати ще има освободени служители. 

От началото на годината до сега иззетите бракониерски мрежи са над 600 километра.

Защита на вашите данни.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в сайтовете на агенцията възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с ключови моменти от Политиката за поверителност.

Не съм съгласен

Съгласен съм