Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури започва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна

 

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури започва засилени проверки на рибовъдни стопанства и обекти за търговия с риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Българска агенция по безопасност на храните. Целта е да се гарантира легитимния произход на рибата и рибните продукти и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци целящи злоупотреби.
При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, производствения капацитет на стопанствата, наличие на документи за произход на рибата и спазването на действащото законодателство.
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури уведомява потребителите при закупуване да следят за качеството на прясната риба по следните показатели:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време; Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания; Хрилете трябва да са с розово-червен цвят; Очите трябва да са бистри; При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Защита на вашите данни.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в сайтовете на агенцията възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с ключови моменти от Политиката за поверителност.

Не съм съгласен

Съгласен съм