Извършени проверки в Черно море за периода 13-14.06.2017 г.

 

На 13.06. 2017 г. инспектори на РК Бургас, с патрулна лодка ИАРА 23 извършиха проверка на яз. Мандра и ез.Вая, в района на „Капчето“ и „Пясъчника“. В яз. Мандра бяха открити и извадени от водата 380 метра хрилни мрежи в работно положение с улов от 26 кг риба, от вида „Сребриста каракуда“. Рибата беше върната в акваторията на язовира.
На 14.06.2017 г. от водите на ез. Вая бяха извадени 235 метра хрилни мрежи в работно положение с уловена в тях риба – „Сребриста каракуда“ – 18 кг. Рибата беше върната обратно във водата.
През посочения период инспектори на РК Бургас извършиха две съвместни проверки със служители на Гранична полиция /ГП/. С патрулни катери на ИАРА и ГП беше проверен района на Ахтополски залив, където бяха намерени хрилни мрежи с приблизителна дължина 500 м. в работно положение за улов на „Калкан“, като същите бяха извадени от водата, а уловът – 3 бр. „Калкан“ върнат обратно в акваторията на залива. При проверката в района на плаж Силистар бяха открити и извадени от водата мрежи в работно положение с дължина 1100 м.
В изпълнение на графика одобрен от Виго, Испания, в периода 13.06.2017 г. до 14.06.2017 г. на територията на област Добрич се извършиха съвместни проверки с инспектори от Румъния.
Извършиха се инспекции в търговската мрежа на гр. Добрич обхващащи четири магазина за риба и рибни продукти. Бе извършена проверка и в рибостопански обект за аквакултурно производство на есетрови риби.
Инспектирани бяха и риболовни кораби при разтоварване на риба и рапани в пристанище гр. Каварна и лодкостоянка СБА.
Плануваните инспекции продължават и днес 15.06.2017г. в района на гр. Каварна и гр. Балчик обхващащи търговската мрежа, пристанищата и лодкостоянките.
За посочения период инспектори от ИАРА Варна съставиха 16 бр. констативни протоколи от извършени проверки за стопански и любителски риболов, за проверки в търговската мрежа, на плавателни съдове и инспекции на море. Констатирано е едно нарушение за което е съставен Акт за установяване на административно нарушение, с който са иззети 50 кг. рапани и гумена лодка.