ФЕСТИВАЛ НА РИБАТА ‘ 2010

Фестивалът на рибата 2010 г. се проведе на 11 септември в гр. Русе под егидата на евродепутатите от ГЕРБ и благодарение на народните представители от ГЕРБ в 19- и МИР – Русе, г-н Пламен Нунев, г-жа Светлана Ангелова и г-жа Даниела Миткова и Областната структура на ПП ГЕРБ, както и с активното участие на г-н Явор Недев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Събитието обхвана крайдунавските градове Силистра, Никопол, Оряхово, Козлодуй, Лом и Видин и приключи на 12 септември 2010 г.

Detsko ribolovno uchilishte

Фестивалът на рибата започна с Детско риболовно училище. Събитието събра десетки любопитни деца и зрители. 4 инструктори от спининг клуб „Стари видри” с ръководител Павел Павлов помогнаха на близо 20 деца да усвоят основни знания в областта на риболова и да ги приложат на практика. Те първо научиха какви са риболовните такъми, какви са основните видове риба, които се срещат в Дунава и вътрешните водоеми в областта и в страната, какви примамки се използват за улавяне на рибата. Всяко дете получи подарък въдица, както и плувки, блесни,  и кукички. С помощта на по-големите майстори в риболова децата подготвиха въдиците си близо до реката и направиха първа тренировка „на сухо“ като замятаха в импровизирано състезание за точност. Към тях се присъединиха и народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и изпълнителният директор на ИАРА „Рибарство и аквакултури“ Явор Недев“. Макар и трудно, те също се представиха добре. В състезанието първи със 17 точки се класира малчуганът Иван Симов. Втори стана Петър Георгиев, а на  трето място с 14 точки  се класира Златина Пейчева. Всички бяха наградени с медали и грамоти. Малките рибари получиха и по един безплатен риболовен билет, както и диплом за участие.

 Konkurs po ribolov

Nagrajdavane malki ribari

По същото време се организира и детски конкурс за рисунка на асфалт на тема “Дунавски риболов” – Благоприятно време за конкурса за рисунка на асфалт на тема „Дунавски риболов” също събра десетки малчугани. В началото те бяха дарени с разноцветни тебешири, а в края всеки един получи фланелка и шапка. Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова и Даниела Миткова насърчиха и дори помогнаха на малките художници върху асфалт.

В следобедните часове всички се качиха на борда на моторен кораб „Рожен“ за разходка до Дунав мост и обратно.

Zaribiavane Dunav

По време на фестивала на рибата се извърши и зарибяване на река Дунав. 10 000 млади шаранчета бяха пуснати във водите на река Дунав от  народния представител на ГЕРБ Пламен Нунев и изпълнителния директор на ИАРА Явор Недев. Зарибителният материал бе осигурен от „Орка“ ООД, Русе. В инициативата се включиха и народният представител Светлана Ангелова, Таня Ръсовска – началник отдел “УПО”ИАРА, Михаил Михайлов – началник на “Регионален център Дунав” и Краснодар Лицов от ИАРА Русе, заместник областнитe управители на Русенска област Иван Григоров и Петър Даскалов, както представители на държавни институции и любители рибари.

Otvariane na merki po OPRSR

В рамките на Фестивалът беше представена  “Дунавската стратегия” и официално бяха открити новите  мерки от Оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство”.  Евродепутатът на ГЕРБ от групата на ЕНП Владимир Уручев представи идеята на Дунавската стратегия и заяви, че тя сега се разработва и ще допринесе  за обединението и сътрудничеството между държавите-членки на ЕС, които имат допир до реката.  Г-н Уручев приветства “Фестивалът на рибата“ и подчерта, че той е един от елементите, които обединяват селищата от двете страни на Дунава. “Идеята има европейско звучене и смисъл, защото се опира на основните ценности на Европейския съюз да се премахнат границите“, заяви още Владимир Уручев. Той допълни, че се надява в бъдеще инициативата да прерасне, като обща със съседна Румъния.  

Народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, директорът на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ Явор Недев и областният управител Пламен Стоилов официално отвориха за прием на проекти по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“  мерките 3.1 “Колективни дейности”, 3.4 “Развитие на нови пазари и промоционални кампании” и 3.5 “Пилотни проекти”.

Изпълнителният директор на ИАРА Явор Недев заяви, че до 2013 г. по тези мерки могат да се усвоят  3.5 млн. евро, а по предстоящата за откриване мярка 2.5 “Риболов във вътрешните водоеми”, която се очаква да стартира следващия месец, да се усвоят още 2.5 млн. евро. Явор Недев посочи, че се чувства длъжник на Русе, защото в провежданата политика на ИАРА има два стратегически района – морски и дунавски. От 1 февруари тази година досега той по ред причини се е занимавал със затягане контрола върху водоемите, но приоритетната цел на ИАРА е ускореното усвояване на средства по Оперативната програма за развитие на сектор «Рибарство» /2007 – 2013 г./. Явор Недев подчерта, че с отварянето на новите мерки възможностите на потенциалните бенефициенти от Русе и страната се удвояват. ”По този начин в условията на криза ще бъде подкрепен местния бизнес. Идеята е с Оперативната програма, с Дунавската стратегия и с промените в Закона за рибарство и аквакултури, да се създаде добра база за идните 10 години. Синергията между реализирани проекти по ОП «Рибарство» и Дунавската програма ще допринесе за създаване на рибни борси, закупуване на транспортна техника, ще се развие и туристическия бизнес”, заяви Недев. «В този момент, при ограничено кредитиране от банките, ресурсът на програмата помага на всеки, решил да подхване нормален бизнес. Остава да има инициатива. ИАРА ще помага на потенциалните бенефициенти при подаване на заявлението за кандидатстване заедно с придружаващите го документи, за да се отстраняват допуснатите грешки», допълни още Явор Недев.

Predstaviane na OPRSR

Таня Ръсовска – началник отдел “Управление на приоритетните оси”, Дирекция “Европейски фонд за рибарство”в ИАРА, представи подробно отворените мерки по Оперативната програма, както и условията и реда за кандидатстване, и предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и евентуалните проблеми за бенефициентите.

Konkurs ribno iastie

Фестивалът на рибата в Русе завърши с кулинарен конкурс на рибни ястия.  На събитието присъстваха народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова, народният представител от „Атака“ Любомир Владимиров, директорът на ИАРА Явор Недев, Таня Ръсовска – началник отдел УПО към ИАРА, областните управители на Русе, Велико Търново, Разград, зам. – областният управител на Русе Иван Григоров, кметът на община Русе Божидар Йотов, представители на държавни институции и гости. Тричленно безпристрастно жури в състав Нели Пигулева /вестник „Утро“/, директорът на ПГ по туризъм – Русе г-жа Вълева и Спасимир Димитров – директор на дирекция „Сигурност и управление при кризи” в община Русе, се произнесе за достойнствата на представените рибни ястия. „Най-сладкият рибен специалитет“ стана сладкишът с форма на шаран на фирма „Йовис“. За най-добре изпълнена традиционна рецепта на рибно ястие бе определен пълненият дунавски шаран на майсторите от „Ана палас“. Пълнената есетра на „Фурнари“ също заслужи отличие. Журито присъди и оценка за най-нестандартно рибно ястие на кулинарите от „Хотел мениджмънт“, които представиха чига със задушени зеленчуци на грил. Участниците в конкурса бяха удостоени със специални грамоти и почетни плакети.

Защита на вашите данни.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в сайтовете на агенцията възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с ключови моменти от Политиката за поверителност.

Не съм съгласен

Съгласен съм