2 290 метра бракониерски рибарски мрежи са извадени от язовири при проверки на инспектори на ИАРА

Proverka-Shumen

Proverka-Shumen_2

Уловената над 100 кг риба е върната във водоемите

София, 27 август 2014 г. – 2 290 метра бракониерски рибарски мрежи са извадени от язовири при проверки на инспектори на ИАРА.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Шумен са извършили нощна проверка  по суша и вода на язовир „ Тича“. В района на с. Ловец и с. Кьолмен, са открити в работно положение 12 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 970 метра. Уловената в тях около 60 кг. риба /каракуда, сулка, платика, червеноперка, маломерен шаран и маломерен сом/ е освободена и върната обратно във водоема. Мрежите са иззети, като е съставен констативен протокол срещу неизвестни извършители.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Сливен и Стара Загора съвместно с доброволци от Стара Загора и Нова Загора са извършили нощна проверка на язовир „Жребчево“. В района на местността „Паметника“, с. Паничерево и стената на язовира са открити и извадени от водата 11 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 900 метра. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената близо 40 кг. риба /морунаж, каракуда, платика и маломерен европейски сом/ е освободена от мрежите и върната обратно във водата.

По сигнал на тел. 112 за бракониерски набези на язовир „Кайлъка“, инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Сливен са извършили проверка на водоема, край  с. Пет могили, община Нова Загора.  В западния край до стената на язовира са открити, поставени в работно положение  хрилни мрежи с обща дължина 200 метра.  Уловената 25 кг. риба /18кг.- шаран и 7кг.- сребриста каракуда/ е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са иззети и унищожени. Съставен е  констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана са извършили нощна проверка  на язовир „Огоста“. Открити и извадени от водата са 4 броя бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 200 метра. Те са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената в мрежите около 4 кг.риба – уклей е върната обратно във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили проверка  на язовир „Студен кладенец“. При местността на с.Островица е заловен нарушител, който извършва риболов с хрилна мрежа. На лицето е съставен акт, като от него са иззети 20 метра хрилна мрежа и 8 кг.риба /5 кг. каракуда, 2 кг. сом и 1 кг. бяла риба/. В последствие рибата е дарена на църква „Св. Йоан Предтеча“ гр.Кърджали.

Защита на вашите данни.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в сайтовете на агенцията възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с ключови моменти от Политиката за поверителност.

Не съм съгласен

Съгласен съм