Заловени са петима бракониери и са съставени 18 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите при проверки на инспектори на ИАРА

При проверките от водоеми в страната са иззети общо 1 630 метра бракониерски мрежи и 110 бр. незаконни уреди за улов на раци

София, 25 август 2014 г. –  Заловени са петима бракониери и са съставени 18 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите. От водоеми в страната са иззети общо 1 630 метра бракониерски мрежи и 110 бр. незаконни уреди за улов на раци при проверки на инспектори на ИАРА.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Пазарджик съвместно със служители на РУ „Полиция“- Велинград са извършили проверка на язовир „Малка Мътница“. Там са заловени  две лица, извършващи нерегламентиран стопански риболов. На лицата баща и син с инициали С.И.К и И.М.К. от гр. Пловдив са съставени 2 акта за нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. От тях са иззети мрежи с обща дължина 1100 метра, надуваема лодка с две гребла и около 250 кг. риба  – толстолоб, шаран и каракуда.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора съвместно с доброволци от гр.Казанлък са извършили проверка  на язовир „Копринка“. В  местността „Дунавски ръкав“, са открити и извадени от водата 300 метра бракониерски хрилни мрежи с големина на окото 40мм. Те са иззети и е съставен констативен протокол срещу  неизвестен нарушител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас  са извършили проверки за нерегламентирана продажба и превоз на риба в района на главен път Созопол – Приморско. В резултат на проверките са съставени 5 акта на нарушители за незаконна продажба и превоз на риба, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

Инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир „Тракиец“. При обхода на водоем, контролните органи са забелязали две лица, извършващи незаконен улов на раци. Инспекторите са предприели наблюдение и са заловили двамата нарушители. Съдействие на инспекторите са оказали служители от Общинска „Полиция“ Хасково за установяване самоличността на лицата. На двамата нарушители от гр. Димитровград са съставени 4 акта. 2 акта за нерегламентиран стопански риболов на езерни раци и 2 акта за липса на свидетелство за правоспособност за извършване на стопански риболов. Иззети са 70 бр. кошове за раци и една гумена лодка. Уловените 45 кг. раци са върнати във водоема. При по-късна проверка на язовир „Тракиец“, инспекторите са открили и извадили от водата 40 бр. винтери за улов на раци. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител. Уловените в тях около 5 кг. раци са върни във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверка по река Дунав  от   р.км. 687 до  р.км. 699 . При р.км. 699  са намерени и извадени от водата 5 броя немаркирани риболовни мрежи с обща дължина 220 метра. Те са иззети и е съставен протокол срещу неизвестен извършител.  При проверка по река Ботуня, в района на с.Главаци е заловен бракониер, извършващ риболов със забранен мрежен уред тип „парашут”. На нарушителя е съставен акт, съгласно ЗРА, а уредите му са иззети.  В района на същото населено място е намерена и извадена от водата бракониерска мрежа с дължина 10 метра. Тя е иззета с протокол срещу неизвестен извършител.  Уловената  риба –  0.600 кг. речен кефал е върната обратно във водата.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Силистра са извършили проверки на язовири в селата Сокол, Дичево, Защитена местност „Блатото край село Малък Преславец“ и язовир „Антимово“.  Проверени са лица, извършващи любителски риболов. Проверки са извършени и на лодкостоянка с. Малък Преславец на лица, извършващи стопански риболов. При проверките са съставени 6 акта на лица за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите.

Защита на вашите данни.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в сайтовете на агенцията възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с ключови моменти от Политиката за поверителност.

Не съм съгласен

Съгласен съм