Над 1,7 км бракониерски мрежи са иззети и са съставени 5 акта на любители риболовци при проверки на инспектори на ИАРА по водоеми в страната

София, 23 януари 2014 г. –  Над 1,7 км. /1 755 метра/ бракониерски мрежи са иззети и са съставени 5 акта на любители риболовци при проверки на инспектори на ИАРА по водоеми в страната.

 Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора са извършили нощна проверка на язовир „Жребчево“ в местността „Пъдар могила”. При обхода на участъка с лодки са открити и извадени от водата 1 км. /1000 метра/ бракониерски хрилни мрежи. 500 метра от тях са с големина на окото 60 мм, а останалите с големина на окото 50 мм. Уловената 24 кг. риба /10 кг червенопрерка, 3 кг. каракуда, 4 кг.морунаж, 2 кг. бяла риба и 5 кг. платика/ е освободена и върната във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА София са извършили проверка на  Ихтимански залив – част от язовир „Искър“. Открити и извадени от водата са бракониерска хрилна мрежа с дължина 25 метра и размер на окото  20 мм,  2 бр.герими /комбайни/, единият с дължина 150 метра с монтирани 60 бр. куки със закачена стръв, а другият с дължина 20 метра. Уловената рибата /каракуда, платика и костур/ е върната във водата. Риболовните уреди са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверки  по река Огоста в района на с.Бутан и с. Гложене и по река Дунав в района на гр. Козлодуй.  Установени са 5 нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ за риболов без риболовни билети. На нарушителите са съставени актове, а риболовните им уреди са иззети.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана и служители на РУ „Полиция“ Лом са извършили съвместна проверка по река Дунав.  В района на Лимана са открити и извадени незаконно поставени 3 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 130 метра и 7 бр. цапала. Уредите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Добрич са извършили проверка  на езеро „Дуранкулак“. При обхода на водоема са открити и извадени от водата 600 метра бракониерски мрежи. Уловът от около 10 кг. сребриста каракуда е върнат във водата. Мрежите са унищожени и e съставен протокол срещу неизвестен извършител.