Над 1,7 км бракониерски мрежи са иззети и са съставени 5 акта на любители риболовци при проверки на инспектори на ИАРА по водоеми в страната

София, 23 януари 2014 г. –  Над 1,7 км. /1 755 метра/ бракониерски мрежи са иззети и са съставени 5 акта на любители риболовци при проверки на инспектори на ИАРА по водоеми в страната.

 Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора са извършили нощна проверка на язовир „Жребчево“ в местността „Пъдар могила”. При обхода на участъка с лодки са открити и извадени от водата 1 км. /1000 метра/ бракониерски хрилни мрежи. 500 метра от тях са с големина на окото 60 мм, а останалите с големина на окото 50 мм. Уловената 24 кг. риба /10 кг червенопрерка, 3 кг. каракуда, 4 кг.морунаж, 2 кг. бяла риба и 5 кг. платика/ е освободена и върната във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА София са извършили проверка на  Ихтимански залив – част от язовир „Искър“. Открити и извадени от водата са бракониерска хрилна мрежа с дължина 25 метра и размер на окото  20 мм,  2 бр.герими /комбайни/, единият с дължина 150 метра с монтирани 60 бр. куки със закачена стръв, а другият с дължина 20 метра. Уловената рибата /каракуда, платика и костур/ е върната във водата. Риболовните уреди са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили проверки  по река Огоста в района на с.Бутан и с. Гложене и по река Дунав в района на гр. Козлодуй.  Установени са 5 нарушения по Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ за риболов без риболовни билети. На нарушителите са съставени актове, а риболовните им уреди са иззети.

Инспектори от отдел “Рибарство и контрол” на ИАРА Монтана и служители на РУ „Полиция“ Лом са извършили съвместна проверка по река Дунав.  В района на Лимана са открити и извадени незаконно поставени 3 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 130 метра и 7 бр. цапала. Уредите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен нарушител.

Инспектори от отдел „Рибарство и контрол“ на ИАРА Добрич са извършили проверка  на езеро „Дуранкулак“. При обхода на водоема са открити и извадени от водата 600 метра бракониерски мрежи. Уловът от около 10 кг. сребриста каракуда е върнат във водата. Мрежите са унищожени и e съставен протокол срещу неизвестен извършител.

Защита на вашите данни.

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури поема ангажимент да поддържа висок стандарт на защита на Вашите лични данни, които предоставяте в сайтовете на агенцията възможност за управление на данните на съгласието за тяхното обработване, за да отговори на изискванията на новите европейски правила за защита на личните данни. Молим ви да отделите малко време, за да се запознаете с ключови моменти от Политиката за поверителност.

Не съм съгласен

Съгласен съм